Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Για το ξεπούλημα δημόσιας-δημοτικής περιουσίας, μεταξύ άλλων και 127 ακινήτων στον Δήμο Βέροιας και τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής-Διοίκησης Δήμου και των άλλων παρατάξεων που αποδέχονται αυτήν την κατάσταση - Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας της 24ης Φλεβάρη 2020


Βέροια, 25 Φεβρουαρίου 2020 

Εδώ και πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αργότερα, υπηρετώντας τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ξεπούλησαν και ξεπουλούν δημόσια περιουσία, περιουσία που ανήκει στους εργαζόμενους της πατρίδας μας, λιμάνια, αεροδρόμια, τραίνα, Ενέργεια, δρόμους.


Ένα επεισόδιο στο μακρύ σήριαλ αυτό του ξεπουλήματος είναι και η  σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών πριν κάποιο χρονικό διάστημα όπου 10.199 ακίνητα του Δημοσίου συνολικής έκτασης 511.357,451 τ.μ. μεταφέρονται στο Υπερταμείο ως εγγύηση για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.

Σε αυτή τη μακρά λίστα βρίσκονται  σχολεία, αθλητικοί χώροι, πλατείες, παιδικές χαρές κ.ά.). Δεν ντράπηκαν να συμπεριλάβουν στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων ακόμα και μια και μία σειρά από αρχαιολογικούς χώρους αλλά και εκκλησίες.

Σε αυτήν την λίστα βρίσκονται και 127 ακίνητα εντός των ορίων του Δήμου Βέροιας. Ενδεικτικά μόνο να αναφέρω μερικά:

1.Η εκκλησία στο Μετόχι, 2. η πλατεία στο Μετόχι, 3. Παιδική χαρά στην Άμμο, 4. Ο σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, 5. Χώρος πρασίνου στην Βεργίνα, 6. Αρχαιολογικοί Χώροι Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα, 7. Το Πρώην Πανεπιστήμιο και νυν Μουσικό Σχολείο, 8. Το μπάσκετ στην Ελιά, 9. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας 10. Ο χώρος πρασίνου στη Βίλα Βικέλα, 11. Το Βυζαντινό Μουσείο, 12 το κοινοτικό κατάστημα στον Τριπόταμο, 13. Τα Δίδυμα Λουτρά του Σινάν.

Για ξεπούλημα έχουν ακόμα και το πλέον εμβληματικό κτίριο της πόλης αυτό του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου που έχει αφεθεί να ρημάζει.

Για όλη αυτή την κατάσταση εκτός από τις ευθύνες  των κυβερνήσεων που προανέφερα ευθύνη έχει και η Διοίκηση του Δήμου αλλά και οι άλλες παρατάξεις που  είτε επικεντρώνονται μόνο στα παλιά Δικαστήρια και περιμένουν παθητικά από τους εκάστοτε κυβερνητικούς βουλευτές να προωθήσουν μια λύση εμπαίζοντας τους δημότες, είτε αποδέχονται αυτό το ξεπούλημα και προτείνουν διάφορες ανταλλαγές, την ώρα που το Υπερταμείο προχωρεί αθόρυβα και με ηλεκτρονικές διαδικασίες το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση η θέση μας είναι όλα αυτά τα ακίνητα να απενταχτούν από το Υπερταμείο και όσα έχουν αφεθεί στην τύχη τους να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού, των δημοτών του δήμου μας.

Ρωτάμε την Διοίκηση του Δήμου:

Προτίθεται να απαιτήσει η Διοίκηση του Δήμου την απένταξη από το Υπερταμείο όχι μόνο των Παλιών Δικαστηρίων αλλά και των άλλων ακινήτων που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες των δημοτών, όπως π.χ. το Μπάσκετ στην Ελιά ή οι διάφοροι χώροι Πρασίνου.

Με ποιο τρόπο η Διοίκηση του Δήμου απαιτεί να παραχωρηθεί στο Δήμο το κτίριο των Παλιών Δικαστηρίων εκτός από τον να περιμένει την διαμεσολάβηση τοπικών κυβερνητικών βουλευτών αλλά και να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος ώστε το κτίριο να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών.

Προτίθεται και αν ναι πότε να δώσει την λίστα με τα ακίνητα στην δημοσιότητα ώστε να ενημερωθούν οι δημότες για το σύνολο των ακινήτων που περιλαμβάνει αυτή η λίστα;