Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Βέροιας για την Προσχολική Αγωγή


 Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Βέροιας για την Προσχολική Αγωγή

Παρά την επιστημονική τεκμηρίωση ότι η φοίτηση στους παιδικούς σταθμούς ωφελεί πολλαπλά τα παιδιά, συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή τους και την ολόπλευρη ανάπτυξή τους…

Παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν όλες εκείνες οι δυνατότητες για την παροχή σύγχρονης προσχολικής αγωγής και φροντίδας για όλα τα παιδιά…

Και στον Δήμο μας

Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ…

Εξαιτίας της ίδιας πολιτικής της Δημοτικής Αρχής του κ. Βοργιαζίδη, την οποία συνυπηρέτησαν και ο κ. Παλουκίδης και ο κ. Κορωνάς όλα τα προηγούμενα χρόνια, είτε όλοι μαζί από την ίδια πλευρά είτε από δήθεν αντίθετη:

F Η προσχολική αγωγή και φροντίδα δεν εξασφαλίζεται ούτε για όλα τα παιδιά, ούτε με τους καλύτερους όρους.

F Ο αριθμός των βρεφονηπιακών σταθμών, η λειτουργία τους, τα μέσα και οι υποδομές τους να είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των παιδιών, των νέων γονιών τους.

F Η προσχολική αγωγή και φροντίδα για τα παιδιά να  έχει γίνει εμπόρευμα.

Όλοι μαζί οι παραπάνω, με τα κόμματά τους και τις αντιλαϊκές τους πολιτικές, είτε στην Τοπική Διοίκηση, είτε κεντρικά, «φρόντισαν» ώστε:

F Μόνο το 1/3 από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (6 μηνών έως 4 ετών) να πάρουν το κουπόνι (voucher).

F Μόνο για το 14% των βρεφών να υπάρχει μια θέση σε βρεφικό σταθμό.

F Νέοι γονείς να ψάχνουν χωρίς να μπορούν να βρουν μια θέση για το παιδί τους στο βρεφικό ή στο νηπιακό σταθμό στον δήμο και να αναγκάζονται να πληρώσουν τροφεία στους δημοτικούς ή δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

F Να μπορούν οι ιδιωτικοί σταθμοί, αφενός (ΣΥΡΙΖΑ-2017) να έχουν δύο παιδαγωγούς στα βρεφικά και έναν παιδαγωγό στα νηπιακά τμήματα τμήμα αντί τριών και δύο αντίστοιχα  που προβλέπεται για τους δημοτικούς σταθμούς και αφετέρου (ΝΔ-2023) να μπορούν οι ιδιωτικοί σταθμοί, σε βάρος των αναγκών των μικρών παιδιών, να τα γράφουν σε τμήματα με μεγαλύτερα παιδιά!

F Ενώ ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά, για πάνω από δεκατρία χρόνια δεν ολοκληρώνεται ο βρεφονηπιακός σταθμός στην περιοχή της Κυψέλης.


Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να μην είναι εξασφαλισμένο σήμερα τον 21ο αιώνα το δικαίωμα όλων των παιδιών στην προσχολική αγωγή και φροντίδα, που θα παρέχεται δωρεάν σε δομές δημόσιες σύγχρονης παιδαγωγικής με το αναγκαίο μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

R Σύγχρονους Παιδικούς & Βρεφικούς Σταθμούς ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

R Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού και επιστημονικού προσωπικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).

R ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των ΤΡΟΦΕΙΩΝ.

R Ίδρυση-επέκταση-αναβάθμιση των δημόσιων-δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών, ώστε να καλύπτονται όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς. Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

R Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για κοινωνικές παροχές, για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό».

R Να ολοκληρωθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή της Κυψέλης.

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στις 8 Οκτώβρη,

ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση!