Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Δήλωση του Χατζησάββα Παναγιώτη, υποψήφιου Δημάρχου Βέροιας με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

 


Δήλωση του Χατζησάββα Παναγιώτη, υποψήφιου Δημάρχου Βέροιας με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Βέροια, 11/9/2023

Σήμερα, με το άνοιγμα των σχολείων, είμαστε έτοιμοι να γεμίσουμε αισιοδοξία από τα χαμόγελα και τις φωνές των παιδιών που θα γεμίσουν ξανά τα σχολεία. Ευχόμαστε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, δημιουργική και αγωνιστική για όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης. Στους μαθητές, που είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν άλλη μια σχολική χρόνια γεμάτη καινούργιες προκλήσεις και γνώση μετά από την ξεγνοιασιά των καλοκαιρινών διακοπών. Στους γονείς, που θέλουν να δουν τα παιδιά τους να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Στους εκπαιδευτικούς, που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της γνώσης, της αλήθειας, της αλληλεγγύης.

Άλλη μια χρονιά ξεκινά με πολλά όνειρα και απαιτήσεις. Όμως οι εικόνες από την πλημμυρισμένη Θεσσαλία αλλά κι αυτές που ζήσαμε για ακόμα ένα καλοκαίρι με τα καμένα δάση από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα δεν μπορούν να μας αφήσουν ασυγκίνητους. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους πληγέντες και δε σιωπούμε μπροστά στα εγκλήματα κυβερνήσεων - Περιφερειών και Δήμων, που ευθύνονται για τους νεκρούς, τις χαμένες λαϊκές περιουσίες και την ανυπολόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα που η ακρίβεια στα τρόφιμα και στην ενέργεια καλπάζει και τα ενοίκια είναι απλησίαστα, οι γονείς με τους μισθούς και τα ημερομίσθια πείνας καλούνται να πληρώσουν και πάλι το «κόστος» της κατά τα άλλα δημόσιας παιδείας, τα φροντιστήρια, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τις ξένες γλώσσες και πολλά ακόμα, που θα έπρεπε να είναι δικαίωμα για τους εργαζόμενους και όχι ακριβό εμπόρευμα. Όμως, την ίδια ώρα που οι γονείς βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, που οι εργολάβοι κάνουν κυριολεκτικά πάρτι με την προσφιλή τακτική των απευθείας αναθέσεων έστω κι αυτών των λιγοστών δημοτικών έργων, η δημοτική αρχή Βοργιαζίδη-Μπατσαρά στον Δήμο Βέροιας κάνει οικονομία (!) και δεν ξοδεύει ούτε κι αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα που διαθέτει στις σχολικές επιτροπές για τις ανάγκες των σχολείων!

 

Αγαπητοί, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με πάνω από 9.000 σχολεία που έχουν χτιστεί την περίοδο 1960 - 1985 και δεν έχει γίνει ποτέ προσεισμικός έλεγχος. Σχολεία που είναι επικίνδυνα για τα παιδιά μας, αφού η συντήρηση και οι επισκευές τους θεωρούνται κόστος για το κράτος, τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές. Σχολεία που το 2023 στοιβάζουν τα παιδιά μας πολλές φορές σε ανήλιαγες και ημιυπόγειες αίθουσες, παντελώς ακατάλληλες για σχολική χρήση, όπως αυτή στην οποία μετακινήθηκαν τα παιδιά από το διδακτήριο της Άμμου που έκλεισε, θύμα στον βωμό της λογικής κόστους-οφέλους αλλά και της δραματικής μείωσης του μαθητικού πληθυσμού για την οποία φέρουν ακέραια την ευθύνη όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις αλλά και οι εκπρόσωποί τους στην τοπική διοίκηση (Περιφέρεια και Δήμο).

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δε θα κουραστούμε να ζητάμε και να απαιτούμε από τη δημοτική αρχή τον σχολαστικό και σε βάθος αντισεισμικό έλεγχο όλων των δημόσιων κτηρίων, το χτίσιμο νέων, σύγχρονων κι ασφαλών διδακτηρίων, γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση βάζει μπροστά τις ανάγκες του λαού μας κι όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Ταυτόχρονα, η σχολική χρονιά ξεκινά με 20.000 κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Η κυβέρνηση θεωρεί την Ειδική Αγωγή και την παράλληλη στήριξη πολυτέλεια, γι’ αυτό περικόπτει θέσεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύει τμήματα και τσαλαπατά βάναυσα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Ως Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας ζητάμε να καλυφθούν άμεσα τα 20.000 κενά εκπαιδευτικών και να προσληφθούν όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας για κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θέτει διαχρονικά τα σοβαρότατα προβλήματα των σχολείων σε προτεραιότητα. Ήταν πάντα κοντά στις διεκδικήσεις των γονέων, των μαθητών, στον αγώνα των εκπαιδευτικών και του προσωπικού των σχολείων για μόνιμη κάλυψη όλων των αναγκών. Καλούμε τους δημότες, να κοιτάξουν κατάματα την πραγματικότητα, που είναι ότι όλοι αυτοί που σήμερα ζητούν την ψήφο του, είναι υπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση των σχολείων που στέλνουμε τα παιδιά μας. Γι’ αυτό καλούμε τους δημότες της Βέροιας να δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στους υποψήφιους της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο και την Περιφέρεια για να βάλουμε μπροστά τις πραγματικές μας ανάγκες.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Χατζησάββας Παναγιώτης

Υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας