Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας για το περιβάλλον, για τις ζωές μας


ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ 


Η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας για το περιβάλλον, για τις ζωές μας

Οι πρόσφατες πυρκαγιές και οι πλημμύρες με τα τραγικά αποτελέσματα για τον λαό μας φέρνουν, για άλλη μια φορά, στο προσκήνιο το δίλημμα: "οι ζωές μας ή τα κέρδη τους".

Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι με την αντιλαϊκή και για αυτό εγκληματική πολιτική ΕΕ-κυβερνήσεων-κεφαλαίου και Τοπικής Διοίκησης:

·      Ότι η γη, το νερό, τα δάση, οι παραλίες και οι ελεύθεροι χώροι λογαριάζονται ως εμπόρευμα.

·      Ότι η αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία δεν αποτελούν "επιλέξιμα έργα" γιατί δεν αποφέρουν κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους.

·      Η ολοένα και μεγαλύτερη εγκατάλειψη του οικιστικού πράσινου, των περιαστικών αλσών και δασών, των ελεύθερων χώρων για αναψυχή και άθληση.

·      Ότι οι Δημοτικές Υπηρεσίες Πράσινου παρά τις προσπάθειες των εργαζόμενων υπολειτουργούν ή το έργο τους έχει ανατεθεί σε εργολάβους λόγω έλλειψης σε προσωπικό και μέσα.

·      Ότι τα Εθνικά, Περιφερειακά Σχέδια και Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων σχεδιάζονται με πυρήνα το επιχειρηματικό κέρδος γι' αυτό προωθούν σήμερα την υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα της καύσης απορριμμάτων.

·      Ότι ο λαός βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη μέσα από τα δημοτικά φοροχαράτσια που του έχουν επιβληθεί για την διαχείριση των απορριμμάτων μέσα από την αρχή της «ανταποδοτικότητας».

·      Ότι η ανακύκλωση βρίσκεται πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες του λαού, αλλά ήδη κερδίζουν από αυτή μεγάλα μονοπώλια του χώρου.

Στον Δήμο Βέροιας με τη διοίκηση του κ. Βοργιαζίδη και τη στήριξη όλων των άλλων παρατάξεων πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης:

ü Τα δάση μας μετατρέπονται σε δάση από ανεμογεννήτριες, τα χωράφια μας σε χωράφια με φωτοβολταϊκά, παραδίνεται σε ιδιώτες και το πόσιμο νερό για την παραγωγή ρεύματος, ενώ η ενεργειακή φτώχεια στην κυριολεξία τσακίζει κόκκαλα.

ü Δεκάδες μικρές ή μεγάλες χωματερές ξεφυτρώνουν ακόμα και δίπλα στα σπίτια μας, στην πόλη και τα χωριά του Δήμου, που όταν καίγονται «κερνούν» καρκίνο σε εμάς και στα παιδιά μας.

ü Τα ποτάμια μας όπως π.χ. ο Τριπόταμος και τα περιαστικά άλση αντί να είναι πραγματικοί χώροι αναψυχής και ξεκούρασης είναι σχεδόν εγκαταλειμμένα.

ü Το δομημένο οικιστικό περιβάλλον σε περιοχές της πόλης του Δήμου μας αντί να αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής ρημάζουν και αποτελούν πηγή κινδύνου για τους δημότες αλλά και για τους επισκέπτες.

ü Παρά τις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες των εργαζόμενων στην Καθαριότητα, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα, η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι τουλάχιστον ελλιπής με τους γεμάτους κάδους απορριμμάτων για πολλές ημέρες  να είναι συχνό φαινόμενο και να αποτελούν πηγές ρύπανσης.

ü Ο ιδιωτικοποιημένος Βιολογικός Καθαρισμός Βέροιας της ΔΕΥΑ που λειτουργεί όπως λειτουργεί μόνο για να εξασφαλίζει τα κέρδη του εργολάβου.

και ακόμα

ü Όλοι οι άλλοι συνδυασμοί (Βοργιαζίδη, Παλουκίδη, Κορωνά) τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων που αποδέχεται ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας (στον οποίο συμμετέχει ο Δήμος μας) δείχνοντας τη συμφωνία τους με αυτήν.

Με τη Λαϊκή Συσπείρωση μπορούμε να βάλουμε φρένο σ’ αυτή την πολιτική που υποβαθμίζει το περιβάλλον, δημιουργεί κινδύνους για την υγεία μας και τις ζωές μας.

Συμπόρευση τώρα με τη Λαϊκή Συσπείρωση για να διεκδικήσουμε:

ü Σύγχρονους ελεύθερους χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής, ανοιχτούς και προσβάσιμους στον λαό και κλειστούς στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

ü Ουσιαστική αναβάθμιση «πνευμόνων» του Δήμου μας (Άλσος, κ.ά.).

ü Έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, στην πόλη και τα χωριά του Δήμου μας, πραγματικοί αντισεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία μας.

ü Ανακύκλωση στην πηγή με τα οφέλη να καταλήγουν στον λαό του Δήμου. Αποκατάσταση όλων των μικρών και μεγάλων χωματερών-σκουπιδότοπων.

ü Προσλήψεις επαρκούς και μόνιμου προσωπικού και προμήθεια επαρκούς και σύγχρονου εξοπλισμού στην Καθαριότητα με κατάργηση της «ανταποδοτικότητας».

ü Αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πρασίνου και συνολικά όλων των Υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο, επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό (επιστημονικό, εργατοτεχνικό) τις οποίες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έχουν αδειάσει από εργαζόμενους και σιγά σιγά παραδίδουν αρμοδιότητες τους σε ιδιώτες, ενώ στον λαό του Δήμου φορτώνουν συνεχώς δημοτικά φοροχαράτσια.


ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ
με τον λαό του Δήμου μας και τις ανάγκες του στο προσκήνιο για τη ζωή και το φυσικό περιβάλλον που έχουμε ανάγκη.