Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Γιατί να πάω να ψηφίσω στις ευρωεκλογές; Έτσι κι αλλιώς δεν θα αλλάξει τίποτα. Με την αποχή ίσως στείλω κάποιο μήνυμα.


 Γιατί να πάω να ψηφίσω στις ευρωεκλογές; Έτσι κι αλλιώς δεν θα αλλάξει τίποτα. Με την αποχή ίσως στείλω κάποιο μήνυμα.

Η επιλογή της αποχής δεν είναι επιλογή που ανταποκρίνεται σ' αυτό που σήμερα συμφέρει τους νέους και το λαό. Η εναντίωση στην ΕΕ, η έκφραση δυσαρέσκειας στην αντιλαϊκή στρατηγική της, δεν πραγματώνονται μέσα από την αποχή, το μήνυμα της οποίας είναι στην πραγματικότητα ανοχή στη σημερινή κατάσταση, ανοχή στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι ένα μήνυμα ευκολοχώνευτο. Οι καμπάνιες που οργανώνουν τα επιτελεία της ΕΕ απευθυνόμενα στους νέους για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι στην πραγματικότητα καμπάνιες εξωραϊσμού της ΕΕ, καλλωπίσματος του αντιδραστικού της προσωπείου. Δηλαδή ουσιαστικά προσπαθούν να ταυτίσουν τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές με την αποδοχή των «αξιών της ΕΕ», με αυταπάτες ότι μπορεί να γίνει καλύτερη για τους λαούς. Η απάθεια και η παραίτηση, η ανοχή, είναι «χρυσές εφεδρείες» τους. Φοβούνται μόνο τη δράση και την ψήφο που σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, την ΕΕ, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, η λαϊκή δυσαρέσκεια να μην πάει στράφι.
Κανενός στην ΕΕ δεν «ίδρωσε τ' αυτί» από τα υψηλά ποσοστά αποχής.
Στις ευρωεκλογές του 2014, το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε μετά βίας το 42,54%, το χαμηλότερο όλων των ευρωεκλογών από το 1979 που αυτές διεξάγονται. Στην Ισπανία η προσέλευση ανήλθε στο 43,1%, στην Πορτογαλία μειώθηκε στο 33,67%, στην Ιρλανδία μειώθηκε έξι σχεδόν μονάδες, πέφτοντας στο 52,44%. Σε καμία απ' αυτές τις χώρες το μήνυμα της αποχής δεν αποκωδικοποιήθηκε ως εντολή αλλαγής πολιτικής, απεναντίας ακολούθησαν «πέτρινα» μνημονιακά χρόνια, που φόρτωσαν στους λαούς σκληρά μέτρα. Ούτε η ΕΕ συνολικά κλονίστηκε. Συνέχισε να αποφασίζει κατά των λαών, να κλιμακώνει την επιθετικότητά της ενάντια στους λαούς των κρατών - μελών της και σε εκείνους άλλων κρατών, όπου επεμβαίνει υπερασπίζοντας και με τα όπλα τα συμφέροντα των μονοπωλίων της. Τα δάκρυα όσων διαπιστώνουν την ογκούμενη λαϊκή δυσφορία είναι κροκοδείλια, αποσκοπούν μόνο στη λήψη μέτρων για τη χειραγώγηση και άμβλυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας.
Συνεπώς, η αποχή είναι η λάθος επιλογή. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι στις ευρωεκλογές του Μάη είναι ότι είναι παρόντες και όχι στη γωνία, στο περιθώριο των εξελίξεων, να δηλώσουν «παρών» με στόχο η ψήφος τους να μετρήσει την επόμενη μέρα στην κατεύθυνση της πάλης ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια δηλαδή σε όλους όσοι ευθύνονται για τα αδιέξοδα που βιώνουν, για την αγωνία και την αβεβαιότητα για το μέλλον τους.
Γι' αυτό, καμία λαϊκή και νεανική συνείδηση δεν πρέπει να ταλαιπωρηθεί από το δίλημμα αν θα πάει να στηρίξει με την ψήφο του την ΕΕ και τις αντεργατικές πολιτικές ή αν θα δώσει ανοχή σ' αυτές με την αποχή του. Το πραγματικό δίλημμα που στέκεται μπροστά σε όλους είναι αν θα συνεχίσουμε στο δρόμο που μας έφερε έως εδώ, που αποδεδειγμένα φέρνει φτώχεια, ένταση της εκμετάλλευσης, ανεργία, δυσβάσταχτα βάρη και χρέη για το λαό, ανασφάλεια για το αύριο τόσο στην Ελλάδα όσο και σ' όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ή αν θα αντεπιτεθούμε ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων και στην πολιτική της, στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.
Κι αυτό το ερώτημα έχει μόνο μία απάντηση στις εκλογές του Μάη: Η επιλογή του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ!
Να στείλουμε στην Ευρωβουλή όσο το δυνατόν περισσότερους κομμουνιστές ευρωβουλευτές, αγωνιστές που θα μάχονται και εκεί για τα λαϊκά συμφέροντα, που θα αποκαλύπτουν τα αντιλαϊκά σχέδια, θα ενημερώνουν το λαό, θα εκφράζουν γνήσια την εναντίωση στη λυκοσυμμαχία και στις αντιλαϊκές της αποφάσεις, τη λαϊκή αντιπολίτευση. Θα αξιοποιούν την παρουσία τους εκεί για την καλύτερη οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης στη χώρα μας και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Για τη στήριξη της προσπάθειας ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, των βημάτων για τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης.

Ένα δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ είναι ένα δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου, της φτώχειας, των πολέμων. Δίνει δύναμη στο λαό για την επόμενη μέρα, όταν και πάλι θα έχει απέναντί του το κεφάλαιο και τις απαιτήσεις του, την ΕΕ με τα μνημόνια και την εποπτεία. Δίνει τη δυνατότητα στο λαό να αποκτήσει πίστη στη δύναμή του, ώστε σε μια πορεία να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή κοινωνική και πολιτική ανατροπή, την αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Αναδημοσίευση από ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ