Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Παρέμβαση του Γιώργου Μελιόπουλου, δημοτικού συμβούλου Βέροιας, στην παρουσίαση των υποψήφιων δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης (19/12/2018)

Μια σειρά αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με την στήριξη όλων των αστικών κομμάτων έχουν «μετατρέψει» δήμους και περιφέρειες σε μακρύ χέρι του κράτους και στήριγμά του στην υλοποίηση και εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Για αυτές τις ανάγκες σχεδιάστηκαν οι αναδιαρθρώσεις όλα αυτά τα χρόνια στην τοπική διοίκηση. Πρώτα με τον «Καποδίστρια» στην συνέχεια με τον Καλλικράτη, σήμερα με τον Κλεισθένη Ι και αύριο με ένα άλλο νέο κύκλο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Όλα αυτά τα χρόνια καθώς προχωρούσαν αυτές οι αναδιαρθρώσεις η δημοτική αρχή Βέροιας με δήμαρχο την κα Ουσουλτζόγλου στην προηγούμενη περίοδο, τον κο Βοργιαζίδη  σε αυτήν την περίοδο αποδεικνυόταν ότι είναι πολύ καλός μαθητής στο να εφαρμόσει στον δήμο Βέροιας όλα τα παραπάνω, στο να δικαιολογεί και να συμφωνεί με όλα τα παραπάνω αναδεικνυόμενη σε έναν ικανότατο υπερασπιστή αυτών των αντιλαικών πολιτικών είτε στην κυβέρνηση βρίσκονταν το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ είτε οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Άξιους συμπαραστάτες είχαν και συνεχίζουν να έχουν και τις υπόλοιπες παρατάξεις- πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης φυσικά-που με τις όποιες κοκορομαχίες ή τις διαφωνίες ήσσονος σημασίας ζητήματα προσπαθούσαν να κρύψουν το γεγονός ότι συμφωνούν απόλυτα με τις επιδιώξεις του αστικού κράτους για την Τοπική Διοίκηση. Η μόνη διαφορά που έχουν  είναι για το ποιος-ποια δημοτική παράταξη-είναι ο καλύτερος διαχειριστής στην υλοποίηση των αντιλαικών πολιτικών.
Μπορούμε να δώσουμε μερικά παραδείγματα όπως
-Ιδιωτικοποίηση Υπηρεσιών του Δήμου όπως του Βιολογικού Καθαρισμού, της  Μεταφοράς των απορριμμάτων, -Παραχώρηση του Δημοτικού Σταδίου σε ΠΑΕ, -Ανάθεση σε εργολαβίες της εκπόνησης μελετών, της κατασκευής έργων, -Προώθηση του Εθελοντισμού ως απλήρωτη εργασία, -Επιβολής οποιοδήποτε είδους φοροχαρατσιού και δημοτικού τέλους δίνει την ο νόμος την δυνατότητα να επιβληθεί
-Δημοτικά τέλη που αρνούνται να μειωθούν σε άνεργους φτωχούς δημότες
-Ενσωμάτωσης του τέλους 80% στους λογαριασμούς του νερού
-Κλείσιμο παιδικών σταθμών
-Συγχωνεύσεις σχολείων
-Αποδοχή της διαγραφής των παρακρατηθέντων πόρων από την Τ.Δ
-Πέρα από τους δημοτικούς φόρους και τέλη η δημοτική αρχή του δήμου Βέροιας ακολουθώντας πιστά την πολιτική όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών όλες σχεδόν οι υπηρεσίες που παρέχονται από τις διάφορες δομές του δήμου και των νομικών προσώπων παρέχονται έναντι πληρωμής: Συνδρομή στα ΚΑΠΗ, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, δίδακτρα στα διάφορα τμήματα πολιτισμού, στα προγράμματα άθλησης, κλπ

-Πλήρης αποδοχή της αρχής της ανταποδοτικότητας την οποία βέβαια η δημοτική αρχή του Δήμου Βέροιας προβάλλει με τέτοιο τρόπο ώστε να δικαιολογεί το χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών αρνείται να προβεί έστω και σε κάποιες μειώσεις που θα προσφέρουν μια κάποια ανακούφιση στα λαϊκά νοικοκυριά του δήμου.

-Τεχνικά προγράμματα και προϋπολογισμοί μακριά από τις ανάγκες των δημοτών.

-Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι εμφανείς σε όλους σχεδόν τους τομείς και τις Υπηρεσίες των Δήμου. Μεγάλο μέρος των ελλείψεων αναπληρώνεται με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου ή με την Κοινωφελή Εργασία με πληρωμές από ιδία έσοδα του δήμου ή μέσα από κυβερνητικά και ευρωπαϊκά προγράμματα που λήγουν έπειτα από κάποιο διάστημα και οι εργαζόμενοι πετιούνται στην ανεργία. Άλλωστε οι Δήμοι-μεταξύ αυτών και ο δήμος Βέροιας-είναι αυτοί που πρωτοστάτησαν στο πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων με καθιέρωση τέτοιων μορφών εργασίας.

-Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι ούτως ή άλλως πολύ μεγάλες ακόμα και αν υπολογιστούν με τα πετσοκομμένα υπάρχοντα οργανογράμματα του Δήμου. Καταντούν όμως να είναι τραγικές αν τις εξετάσουμε από την σκοπιά της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

-Αποδοχή και εφαρμογή κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση αντιταχθήκαμε και σταθήκαμε απέναντι σε όλα τα παραπάνω υλοποιώντας την δέσμευσή μας για την οποία εκλεχτήκαμε: να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων της δήμου μας και όχι να είμαστε υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Προτείναμε και δεν έγινε αποδεκτό την κατάργηση των τροφείων των παιδικών σταθμών, των διάφορων συνδρομών των δημοτών για υπηρεσίες των δήμων, την κατάργηση ή μείωση ανάλογα με την περίπτωση δημοτικών τελών και φοροχαρατσιών, την πρόσληψη μόνιμου ιατρού εργασίας για τους εργαζόμενους στον Δήμο.

Αναδείξαμε ζητήματα που υποβαθμίζουν την ζωή των δημοτών όπως η εγκατάλειψη παιδικών χαρών,  χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας στα χωριά και στην πόλη του δήμου μας, την έλλειψη χώρων στάθμευσης, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελλιπή πυροπροστασία , αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση σχολικών κτιρίων κλπ

Αγωνιστική διεκδίκηση χρηματοδότησης για να προχωρήσουν έργα όπως το δημοτικό κολυμβητήριο, καινούριοι παιδικοί σταθμοί, ανακαινίσεις σχολείων.

Σταθήκαμε δίπλα σε κινητοποιήσεις εργαζόμενων όπως των σχολικών καθαριστριών των εργαζόμενων στην Βοήθεια στο Σπίτι, εργαζόμενων που απολύθηκαν από τον Δήμο, αγροτών για να μην περάσουν σχεδιαζόμενες αυξήσεις στο νερό άρδευσης, μικροεπαγγελματιών που νοικιάζουν κυλικεία του Δήμου για να μειωθούν τα υπέρογκα ενοίκια, των εργαζόμενων στο Δημοτικό Ωδείο της δήμου μας.

Για όλα αυτά βέβαια την πολιτική της δημοτικής Αρχής, τις θέσεις των υπόλοιπων παρατάξεων αλλά και για τις δικές μας θέσεις θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μπορούμε όμως να πούμε συνοπτικά ότι οι θέσεις μας σε μια σειρά θέματα είναι οι παρακάτω
Για την Πολιτική προστασία, περιβάλλον, χρήσεις γης:

Ø Συνολικό  σχεδιασμό και  χρηματοδότηση με  ευθύνη του κράτους όλων  των αναγκαίων μέτρων και έργων για  την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ø Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. 

Ø Όχι σε κάθε  παραχώρηση δημόσιας - δημοτικής γης και υποδομών  σε επιχειρήσεις και για επιχειρηματική δράση. Αξιοποίηση τους  για την κάλυψη των  αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, για υποδομές  αθλητισμού , πολιτισμού ,  πάρκα και τους αναγκαίους   ελεύθερους χώρους.

Ø Διαχείριση του νερού ως κοινωνικού αγαθού και όχι ως εμπόρευμα.

Θεσμικά, πόροι , χρηματοδότηση:

Ø Πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, την φορολόγηση της μεγάλης Ακίνητης περιουσίας ,  της εκκλησιαστικής περιουσίας, άμεση μείωση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης ,  αύξηση του  στα είδη πολυτελείας, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ .

Ø Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων,  κατάργηση της ανταποδοτικότητας.

Ø Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους Δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση. και των οφειλομένων σε αυτή.

Ø Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου, Καλλικράτης - Κλεισθένης, μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι που κατευθύνουν την Τοπική Διοίκηση. να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά. Κατάργηση του Οικονομικού παρατηρητηρίου και του καταναγκασμού εναπόθεσης  των όποιων αποθεματικών  των δήμων στην τράπεζα της Ελλάδας.

Ø Μείωση και όχι αύξηση των  ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά, λαϊκά στρώματα, ανέργους, μικρομάγαζα, φτωχών αγροτών ,  κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου που μετατρέπει τους Δήμους σε πολλαπλασιαστές των αντιλαϊκών φορομπηχτικών μηχανισμών , των  στοχεύσεων κεφαλαίου, ΕΕ.

Ø Κανένα σπίτι ή άλλο περιουσιακό στοιχείο  φτωχών και ανέργων νοικοκυριών σε πλειστηριασμό για όφειλες στους Δήμους . Άμεση  νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας του  ΔΣ να απαλλάσσει ή να μειώνει  χρέη οφειλετών  με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Άμεση διαγραφή τέτοιων οφειλών για όσους  έχουν ενταχτεί ή θα ενταχτούν στο ΚΕΑ  

Κοινωνική πολιτική, πρόνοια, υγεία κ.α.: 

Ø Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών.

Ø Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των Δήμων (Βρεφικοί-Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, ΚΑΠΗ κλπ.), με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. 

Ø Ανάπτυξη της ΠΦΥ, με δημόσια Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία σε όλους τους Δήμους, με πλήρη στελέχωση σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.

Ø Αντιπαλεύουμε την μεταφορά αρμοδιοτήτων  παιδείας , υγείας, πρόνοιας   στους φορείς της Τοπικής Διοίκησης.

Υποδομές - Έργα: 

Ø Καμιά ιδιωτικοποίηση άμεση ή έμμεση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών, όπως είναι η Καθαριότητα (αποκομιδή και  διαχείριση των απορριμμάτων), ο ηλεκτροφωτισμός που βρίσκονται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών συμφερόντων. Να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που το  επιτρέπει. 

Ø Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, οδικό δίκτυο, δίκτυο νερού, εξοπλισμός και στόλος καθαριότητας, αυτεπιστασίας  κλπ.

Εργαζόμενοι:

Ø Άμεσες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, επάνοδος τουλάχιστον των χιλιάδων καταργημένων οργανικών θέσεων,  διαμόρφωση των  οργανισμών στην βάση των σύγχρονων και εξελισσόμενων αναγκών και  δυνατοτήτων.

Ø Μονιμοποίηση των ήδη συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ø Ανάκτηση όλων των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων.

Ø Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ανατρέπουν παραπέρα την Κοινωνική Ασφάλιση και μειώνουν τις συντάξεις. 

Ø Πάλη ενάντια στην κατάργηση των ΒΑΕ  για τους εργαζόμενους που  προωθείται με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των αντιδραστικών ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ø  Πλήρης διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία των εργαζομένων στους δήμους που τα τελευταία χρόνια  καταγράφουν ρεκόρ σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, αυστηρός ελεγκτικός μηχανισμός.

Κλείνοντας να πω ότι το πραγματικό δίλημμα των δημοτικών εκλογών και εδώ στην Βέροια είναι: Δήμαρχος υπηρέτης των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων ή δήμαρχος που μαζί με τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης θα παλεύουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Απευθύνουμε λοιπόν κάλεσμα συστράτευσης με το ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας.