Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Πρώτη συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Βέροια


Την πρώτη της ανοικτή συγκέντρωση πραγματοποίησε η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στη Βέροια με ομιλητές τον υποψήφιο δήμαρχος Γιώργο Μελιόπουλο και τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Γιάννη Τσεχελίδη. Την εκδήλωση άνοιξε , παρουσιάζοντας σύντομα βιογραφικά των υποψήφιων ο Νίκος Μαργαρίτης μέλος της Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν αντιπροσωπεία της Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ με την γραμματέα της Μ. Παπαδοπούλου, και ο υποψήφιος δήμαρχος με την ΛΑΣ στην Αλεξάνδρεια Ηλίας Ιακωβίδης.

Ομιλία του Γιώργου Μελιόπουλου, υποψήφιου δημάρχου με την Λαϊκή Συσπείρωση

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι.

Να σας καλωσορίσω και εγώ στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση μας.

Πρώτα από όλα να ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία και δύναμη για νέους αγώνες, σε όλες και όλους που ζουν και εργάζονται στην πόλη και στα χωριά του δήμου μας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Βενεζουέλας όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ανοιχτή επέμβαση των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και δηλώνουμε την ολόπλευρη συμπαράστασή μας στα δίκαια αιτήματα των αγροτών που αυτές τις μέρες βρίσκονται για άλλη μια φορά στους δρόμους.

Ένα μέρος των αγώνων που προανέφερα αποτελούν και οι εκλογικές αναμετρήσεις που είναι μπροστά μας σε μια περίοδο λίγων μηνών. Τον Μάιο οι εκλογές στην Τοπική Διοίκηση, οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές δηλαδή, οι ευρωεκλογές ταυτόχρονα με τις προηγούμενες και οι εκλογές για την Βουλή λίγο πριν ή λίγο μετά.

Όλες αυτές οι εκλογικές αναμετρήσεις αντικειμενικά αποτελούν μία ενιαία πολιτική μάχη. Συνέχεια της καθημερινής πάλης στους χώρους δουλειάς, τις σχολές, τις γειτονιές για τα εργατικά-λαϊκά προβλήματα. Και ως τέτοια πρέπει να την δώσουμε. Ο στόχος δεν μπορεί παρά να είναι ένας και ίδιος σε όλες τις εκλογές. Ένα πιο δυνατό ΚΚΕ στο Δήμο Βέροιας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Ευρωβουλή και στην Βουλή.

Γιατί με ισχυρότερα τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, σε όλες τις εκλογές μόνο κερδισμένος θα βγει ο λαός μας.

Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες

Πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μαζί με τους ΑΝΕΛ μέχρι πριν λίγο καιρό.

Γιόρτασαν αυτά τα γενέθλια τελειώνοντας μια ακόμα δουλειά που δεν μπόρεσαν να τελειώσουν οι προηγούμενοι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αν και θα ήθελαν, δηλαδή την υλοποίηση του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για την ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων στη βορειοατλαντική συμμαχία, τη μετατροπή και της γειτονικής χώρας σε μια στρατιωτική βάση όπως γίνεται εδώ και δύο χρόνια στην πατρίδα μας που μετατρέπεται σε ένα απέραντο στρατόπεδο.

Γιορτάζουν επίσης αυτά τα γενέθλια φτιάχνοντας προεκλογικές φιέστες προσπαθώντας να μας παραπλανήσουν ότι τάχα δεν συνεχίζουν στην ίδια αντιλαϊκή ρότα με τους προηγούμενους.

Φίλες και φίλοι

Ένα τμήμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής είναι και μια σειρά αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με την στήριξη όλων των αστικών κομμάτων έχουν «μετατρέψει» δήμους και περιφέρειες σε μακρύ χέρι του κράτους και στήριγμά του στην υλοποίηση και εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτές οι αλλαγές στηρίχτηκαν από όλα τα αστικά κόμματα και φυσικά και από τους εκπροσώπους τους στον δήμο Βέροιας.

Θα τις περιγράψω συνοπτικά και νομίζω όλοι μας μπορούμε να κρίνουμε πως και ποιους εξυπηρετούν.

α) Προώθηση και στήριξη της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

β). Λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης ως φορομπηχτικός-φοροεισπραχτικός μηχανισμός, με διεύρυνση της ανταποδοτικότητας και της μετατροπής κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών σε ακριβά εμπορεύματα.

γ) Επιπλέον παραχωρήσεις αρμοδιοτήτων στην τοπική διοίκηση που βρίσκονταν στην ευθύνη του κεντρικού κράτους με ταυτόχρονη δραματική μείωση της χρηματοδότησης.

δ) Ασφυκτικός και πολύπλευρος έλεγχος της Τοπικής Διοίκησης από την κεντρική διοίκηση. Εξοπλισμός της Τοπικής Διοίκησης με όλο εκείνο το νομοθετικό οπλοστάσιο για να μπορούν εισπράττουν με κάθε τρόπο τους φόρους και τα χαράτσια που επιβάλλουν(ακόμα και με αναγκαστικές κατασχέσεις για ποσά 500 ευρώ)

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Η δημοτική αρχή Βέροιας της παράταξης «Δράση με Γνώση» με δήμαρχο τον κο Βοργιαζίδη, συνέχισε το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής με δήμαρχο την κα Ουσουλτζόγλου. Συναίνεσαν και εφάρμοσαν στον δήμο Βέροιας όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ , των  ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Να αναφέρω κάποιες μόνο πλευρές αυτής της στάσης της δημοτικής αρχής.

Η χρηματοδότηση από το Κρατικό Προϋπολογισμό είναι λιγότερη και από την μισή του 2009 με αποτέλεσμα ένα σημαντικό κομμάτι των πόρων του Δήμου να προέρχεται από το ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων του δήμου  με επιβολή κάθε είδους τέλους και φοροχαρατσιού.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι εμφανείς σε όλους σχεδόν τους τομείς και τις Υπηρεσίες των Δήμου. Μεγάλο μέρος των ελλείψεων αναπληρώνεται με κάθε μορφής ελαστική εργασία με πληρωμές από ιδία έσοδα του δήμου ή μέσα από κυβερνητικά και ευρωπαϊκά προγράμματα που λήγουν έπειτα από κάποιο διάστημα και οι εργαζόμενοι πετιούνται στην ανεργία.

Ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και υποδομών του Δήμου.

Όλο σχεδόν το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου εκτελείται από εργολάβους. Έργα αυτεπιστασίας που θα μπορούσαν να προσφέρουν λύσεις και μάλιστα με χαμηλό κόστος έχουν πάψει να εκτελούνται. Υπηρεσίες και έργα που τα περισσότερα από αυτά εκτελούνται με την μέθοδο της απευθείας ανάθεσης.

Κλείσιμο παιδικών σταθμών και συγχωνεύσεις σχολείων. Ανεπαρκή ως και ακατάλληλα κτίρια παιδικών σταθμών και σχολείων.

Η πλήρης αποδοχή της αρχής της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικής λειτουργίας του δήμου έχει οδηγήσει στο άγριο χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών. Πέρα από τους δημοτικούς φόρους και τέλη η δημοτική αρχή του δήμου Βέροιας, ακολουθώντας πιστά την πολιτική και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, έχει «καταφέρει» όλες σχεδόν οι υπηρεσίες που παρέχονται από τις διάφορες δομές του δήμου και των νομικών προσώπων να παρέχονται έναντι πληρωμής.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις

Άξιους συμπαραστάτες η δημοτική αρχή είχε και συνεχίζει να έχει και τις υπόλοιπες παρατάξεις-πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης-που με τις όποιες κοκορομαχίες και τις διαφωνίες σε δευτερεύοντα ή τριτεύοντα ζητήματα προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός ότι συμφωνούν απόλυτα με τις επιδιώξεις του αστικού κράτους για την Τοπική Διοίκηση.

Φίλες και φίλοι

Η Λαϊκή Συσπείρωση, έκανε μια σημαντική προσπάθεια-με έναν δημοτικό σύμβουλο- όλο το προηγούμενο διάστημα να αναδείξει προβλήματα που δυσκολεύουν την ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών και να διεκδικήσει λύσεις για αυτά, υλοποιώντας την δέσμευσή μας για την οποία εκλεχτήκαμε: να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων της δήμου μας και όχι να είμαστε υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Προτείναμε μείωση των δημοτικών τελών και φοροχαρατσιών για τα λαϊκά νοικοκυριά του δήμου, κατάργηση των τροφείων των παιδικών σταθμών, των διάφορων χαρατσιών στον Πολιτισμό, στην Προσχολική Αγωγή, στον Αθλητισμό.

Σταθήκαμε δίπλα σε κινητοποιήσεις εργαζόμενων όπως των σχολικών καθαριστριών, των εργαζόμενων στην Βοήθεια στο Σπίτι, εργαζόμενων που απολύθηκαν από τον Δήμο, αγροτών για να μην περάσουν σχεδιαζόμενες αυξήσεις στο νερό άρδευσης, μικροεπαγγελματιών που νοικιάζουν κυλικεία του Δήμου για να μειωθούν τα υπέρογκα ενοίκια, των εργαζόμενων στο Δημοτικό Ωδείο.

Αναδείξαμε ζητήματα των εργαζομένων στο δήμο που έχουν να κάνουν με την υγιεινή και  ασφάλεια, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στους δήμους.

Αντιταχθήκαμε στην ιδιωτικοποίηση υποδομών και υπηρεσιών, στην απελευθέρωσης του ωραρίου, της κατάργησης της Κυριακής αργίας την ώρα που οι άλλες παρατάξεις ψήφιζαν τις «λευκές νύχτες» για να κάνουν μαύρη την ζωή των εργαζόμενων.

Προβάλαμε τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, την ανάγκη να ξεκινήσει μια προσπάθεια για την αντικατάσταση του παλαιωμένου δικτύου ύδρευσης.

Αναδείξαμε ζητήματα που υποβαθμίζουν την ζωή των δημοτών όπως η εγκατάλειψη παιδικών χαρών και των χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας στα χωριά και στην πόλη του δήμου μας, η έλλειψη χώρων στάθμευσης.

Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και μετά από αυτές τις εκλογές. Καθαρά και ξάστερα.

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στηρίζονται σε μια βασική αρχή: να ζούμε σε ανθρώπινες πόλεις και χωριά, να έχουμε δουλειά με δικαιώματα και ζωή όπως αξίζει στην εποχή μας και στις αστείρευτες  δυνατότητες του λαού μας και της πατρίδας μας να  παράγει πλούτο, που δεν θα καταλήγει στις τσέπες των λίγων.

Ποιες είναι αυτές:

Χρηματοδότηση-Θεσμικό πλαίσιο:

Πλήρης χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του δήμου και θα προέρχεται από την φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι από τις τσέπες της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών.

Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου((Καλλικράτης-Κλεισθένης) στην Τοπική Διοίκηση.

Μείωση των ανταποδοτικών τελών και φοροχαρατσιών που επιβάλλει ο δήμος, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά-λαϊκά στρώματα, ανέργους, μικρομάγαζα, φτωχούς αγρότες.

Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων.

Κανένα σπίτι ή άλλο περιουσιακό στοιχείο φτωχών και ανέργων νοικοκυριών σε πλειστηριασμό για οφειλές στους Δήμους. Άμεση νομοθετική κατοχύρωση απαλλαγής ή μείωσης χρεών οφειλετών προς τον Δήμο με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Εργαζόμενοι:

Άμεσες προσλήψεις με σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας όλου του αναγκαίου προσωπικού, με προτεραιότητα προσλήψεων στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Μονιμοποίηση των ήδη συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επαναφορά όλων των ασφαλιστικών και των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων.

Πλήρης διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στους δήμους.

Υποδομές - Έργα:

Καμιά ιδιωτικοποίηση άμεση ή έμμεση Υπηρεσιών του δήμου. Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που το  επιτρέπει.

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, το οδικό και δίκτυο, το δίκτυο άρδευσης και άρδευσης, την Καθαριότητας  κλπ.

Κοινωνική πολιτική, πρόνοια, υγεία:

Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες με  δωρεάν παροχές και υπηρεσίες.

Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των Δήμων, με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Πολιτική Προστασία- Περιβάλλον:

Συνολικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση με ευθύνη του κράτους όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών και άλλων καταστροφών.

 Αξιοπρεπείς και επαρκείς ελεύθεροι χώροι στην πόλη και τα χωριά του δήμου για άθληση, αναψυχή.

Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα.
Καμία παραχώρηση δημόσιας-δημοτικής γης και υποδομών σε επιχειρήσεις και για επιχειρηματική δράση. Αξιοποίηση τους  για την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, για υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, πάρκα.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Το ίδιο παιχνίδι που παίζεται στη κεντρική πολιτική σκηνή βλέπουμε και στην τοπική στο δήμο Βέροιας.

Πλειάδα υποψηφίων, ανακατατάξεις, συστάσεις και διαλύσεις δημοτικών παρατάξεων, αλληλοκαταγγελίες πρώην εκλεγμένων στην ίδια παράταξη, παζάρια, μεταγραφές όλα με ένα στόχο: να κρατηθεί ο δήμος Βέροιας στα χέρια στα χέρια της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής.

Με αυτόν τον στόχο παίρνουν μέρος στις δημοτικές εκλογές οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Και επειδή κανένας μας εδώ σε αυτόν τον δήμο δεν είναι «άγνωστος» λέμε ότι οι απατηλές αφηγήσεις για «ικανούς», «ανεξάρτητους», «αυτοδιοικητικούς» κλπ. δεν πρέπει να πείσουν κανέναν.

Γιατί όλοι είναι πιασμένοι χέρι- χέρι και βαδίζουν στον ίδιο δρόμο.

Μπορεί ό ένας να λέει ότι έχει πιάσει την αριστερή λωρίδα, άλλος την μεσαία,  άλλος την δεξιά ή την ακροδεξιά λωρίδα αλλά αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα το γεγονός ότι όλοι τους βρίσκονται στην ίδια πλευρά.

Ποια είναι αυτή;

Η συμφωνία με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, η εφαρμογή και η υλοποίηση-με δήθεν ή επιμέρους αντιρρήσεις-μιας βαθύτατα αντιλαϊκής πολιτικής στον δήμο μας. Σε αυτήν την πλευρά βρίσκονται με τις όποιες διαφορές τους οι υπόλοιποι συνδυασμοί που παίρνουν μέρος στις τοπικές εκλογές.

Στην άλλη πλευρά βρίσκεται η ουσιαστική αντίθεση σε όλα τα παραπάνω, η προάσπιση των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών, η στήριξη των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων του δήμου Βέροιας. Και αυτήν την πλευρά την εκπροσωπεί η Λαϊκή Συσπείρωση.

Όλα όσα προανέφερα απαντούν στο γιατί να ψηφίσει κάποιος Λαϊκή Συσπείρωση.

Μπορώ να αναφέρω και άλλους λόγους. Είναι η δράση ενός Δήμαρχου κομμουνιστή όπως μας δείχνουν τα παραδείγματα σε Πάτρα, Καισαριανή, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ικαρία.

Είναι η σιγουριά που μπορούν να έχουν οι δημότες του Δήμου ότι δεν πρόκειται να λοξοδρομήσουμε, δεν τους κοροϊδέψαμε και δεν το κάνουμε ούτε και τώρα.

Είναι το γεγονός ότι με ισχυρότερο το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης την επόμενη μέρα των εκλογών μόνο κερδισμένη μπορεί να είναι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών του δήμου Βέροιας.

Γιατί ψηφίζοντας κάποιος Λαϊκή Συσπείρωση επιλέγει Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους που μαζί με τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης θα παλεύουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και δεν θα είναι υπηρέτες των κυβέρνησης και γονατιστοί «προσκυνητές» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Μπορεί ο χρόνος να φαίνεται πολύς μέχρι τις εκλογές αλλά δεν είναι. Το αντίθετο.

Να μην πάει καμιά ώρα χαμένη. Με το κεφάλι ψηλά, με αισιοδοξία, σπίτι – σπίτι, πόρτα – πόρτα, σε κάθε χώρο δουλειάς να φτάσει παντού το κάλεσμα του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η ομιλία του Γιάννη Τσεχελίδη

Φίλες κ φίλοι ,σφες κ σφοι,

πρώτα  απ’  όλα  να ευχηθούμε  σ’ όλους ,καλή και  αγωνιστική χρονιά  με  δύναμη και υγεία. Το  2019 να αποτελέσει  χρονιά  αποφασιστικής ισχυροποίησης του ΚΚΕ παντού  γιατί αυτό  είναι  που  μπορεί να  κάνει  την  πραγματική  διαφορά για το  λαό και το κίνημά  του.

Διανύουμε το  δέκατο  χρόνο από τότε  που  ξέσπασε η οικονομική καπιταλιστική κρίση. Και τι δεν  είδαμε! και  τι  δεν  ακούσαμε ,τι ζήσαμε όλο αυτό το  χρονικό διάστημα. Είδαμε τη  ΝΔ να  συγκυβερνά  με το ΠΑΣΟΚ, είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ  να  συγκυβερνά  με  το ακροδεξιό  κόμμα του Καμμένου, ακούσαμε  το  αμίμητο ότι κάποιοι  θα βαράνε  τα  νταούλια  και  θα χορεύουν  οι αγορές. Ζήσαμε τη  διάλυση των   ψευδαισθήσεων  και  των  αυταπατών  πως  μόνο με  την  κυβερνητική  αλλαγή  και  χωρίς  οι  εργαζόμενοι  να  πάρουν   τα  κλειδιά  της  οικονομίας ,το  μέλλον ,στα χέρια τους ,θα  άλλαζε προς  το  καλύτερο η ζωή  τους. Και  όσο  δεν θα  μπορεί   να  βρει λύσεις  η  αστική τάξη   για  να αντιμετωπίσει  τα  αδιέξοδα  αυτού  του συστήματος  θα βλέπουμε   να  ξευτελίζονται  και οι ίδιοι οι θεσμοί  της  όπως  το αστικό  Κοινοβούλιο.  Θα  βλέπουμε   βουλευτές  να  κοιμούνται το  βράδυ  στο ένα αστικό  κόμμα και να  ξυπνάνε  το  πρωί  στο άλλο. Θα  βλέπουμε βουλευτές που και  θα  είναι μέλη  της  κοινοβουλευτικής τους  ομάδας και δεν  θα  είναι.

Είναι κρίσιμο  σ’  αυτές  τις  συνθήκες  συνέχισης  και  κλιμάκωσης  της  αντιλαϊκής  πολιτικής- κι ας πλασάρει  η  κυβέρνηση  το  παραμύθι  του τέλους των μνημονίων. Να  μην ξεχνάμε  ότι οι εκατοντάδες αντιλαϊκοί  νόμοι των προηγούμενων  μνημονίων  που τσάκισαν τις  ζωές μας είναι εδώ – οι  εργάτες, οι  υπάλληλοι , οι  άνεργοι , οι  α/α, οι μικρομεσαίοι  αγρότες να  σηκώσουμε  ανάστημα . Ιδιαίτερα  η  νέα  γενιά  που  προέρχεται  από  τα εργατικά  λαϊκά  στρώματα να  μη   συμβιβαστεί  με  το  μέλλον που τις   ετοιμάζει η  αστική  τάξη και  να βγει μαχητικά   στο  προσκήνιο. Να μη βολευτεί  με  τα λίγα, με τη  μιζέρια.  Να  γυρίσει την  πλάτη σε  μια  πολιτική που προωθείται  συστηματικά και  από  νέα ηλικιακά  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ,της ΝΔ και  άλλων, η  οποία είναι  όμως  αντιλαϊκή , ξεπερασμένη ,δοκιμασμένη, οδηγεί  στο  να  ζουν  οι  νέοι  με  χειρότερους  όρους  από τους  γονείς  τους.

Μέσα  σ’ αυτό  το  πλαίσιο έχουμε  να  δώσουμε  τη   διπλή  εκλογική  μάχη   των   δημοτικών-περιφερειακών εκλογών  και  των  ευρωεκλογών ,χωρίς  να  αποκλείονται  και οι πρόωρες  εθνικές  εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ,αλλά και   τα  άλλα  αστικά κόμματα  γνωρίζουν  πολύ καλά πως για να σταθεί και  να «περπατήσει» το παραμύθι  των  ψευδεπίγραφων  διαφορών μεταξύ τους ,θα πρέπει να  κρύβονται ή να  υποβαθμίζονται οι πλευρές  εκείνες που  αποκαλύπτουν τη στρατηγική τους σύμπλευση. Να κρύψουν το  γεγονός ότι  όλα  τα  αστικά  κόμματα  έχουν  τον  ίδιο  θεό. Έχουν κοκκινίσει τα  γόνατά απ’ το προσκύνημα   στο  θεό  των  αγορών  και στην παναγία  των Βρυξελών  κι  ας  μαλλιοτραβιούνται δήθεν στη Βουλή και  στις  τηλεοράσεις για  τα  … νερά  της μπουγάδας σαν  τις κακές γειτόνισσες.

Αυτό   φαίνεται  από  τον  καυγά που    έστησαν   γύρω  από  τη   συμφωνία  των Πρεσπών, με  την κυβέρνηση να  παριστάνει  το αντίπαλο δέος  στον  εθνικισμό  και  την  ακροδεξιά «πουλώντας» έναν  κούφιο προοδευτισμό ,καλώντας  σε  «προοδευτικά μέτωπα» και τη  ΝΔ να  ψαρεύει  στα  θολά νερά του εθνικισμού. Τι  κρύβουν  όμως κι οι δύο; Προφανώς αυτό που  αποκαλύπτει  τη  σύγκλισή  τους: ότι δηλαδή, πρόκειται  για μια  συμφωνία με   σφραγίδα  made in  USA  που  αποτελεί  άλλη μια  ιμπεριαλιστική  διευθέτηση  και  ως τέτοια   δεν  μπορεί  παρά να περιέχει τα σπέρματα  του  αλυτρωτισμού. Υπηρετούν την  ίδια πολιτική , δηλαδή την προσπάθεια  κατοχύρωσης  της  καπιταλιστικής  ανάπτυξης και της  γεωστρατηγικής αναβάθμισης  του ρόλου  της   ελληνικής  αστικής  τάξης ,έναντι  των  αστικών  τάξεων  άλλων  γειτονικών  χωρών, στα  Βαλκάνια  και  στην  ΝΑ Ευρώπη. Για  αυτό  η  κυβέρνηση  τρέχει  την  υλοποίηση των   σχεδιασμών  του  ΝΑΤΟ και  της ΕΕ  στην  περιοχή μετατρέποντας  τη  χώρα  μας  σε  μια απέραντη  νατοϊκή βάση. Για  αυτό αναλαμβάνει  αναβαθμισμένους  ρόλους  στα παιχνίδια  των  ιμπεριαλιστικών  δυνάμεων  και οδηγεί τη  χώρα  μας και  τα  λαϊκά  στρώματα σε όλο  και πιο  επικίνδυνα  μονοπάτια.

Δεν  είναι ανεξάρτητος  ,από  τους στόχους  και  τους σχεδιασμούς της  ελληνικής αστικής  τάξης  και  των  ξένων συμμάχων  της, ο  ρόλος  που  καλούνται  να  παίξουν  οι  δήμοι και  οι περιφέρειες ,αυτό  που  εμείς  λέμε τοπική  διοίκηση. Η  διοικητική  δομή των  Περιφερειών ήδη  παίζει  ενεργό και  επιτελικό  ρόλο στα  ζητήματα  της  περιφερειακής  ανάπτυξης. Συγκεντρώνει πόρους ,έργα και  υποδομές στη βάση  των   αναπτυξιακών  ιεραρχήσεων  του  μεγάλου  κεφαλαίου. Είναι  η  κρατική  δομή  σε  τοπικό  επίπεδο  με  αμεσότερη  όμως  σύνδεση  με  τα  όργανα   της  ΕΕ ,τα  επιχειρηματικά συμφέροντα. Άλλωστε για  αυτό είναι και πιο  διακριτή   η  κομματική  υποστήριξη  που  δίνεται  σε  υποψήφιους από  τα   αστικά κόμματα στην  περιφέρεια  απ’ ότι στους  δήμους.

Οι περιφ. διαχειρίζονται ήδη μεγάλο μέρος  του  ΕΣΠΑ. Το  περιφερειακό  επιχειρησιακό  πρόγραμμα  της  Κεντρικής  Μακεδονίας ,που  εγκρίθηκε   στις 17-12-2014  από  την  ΕΕ , και αφορά  στην   περίοδο από  το  2014 μέχρι το 2020 έχει  συνολικό  προϋπολογισμό  947,1  εκατ. ευρώ. Η  αντιπαράθεση ανάμεσα σε  παρατάξεις και  υποψηφίους των  αστικών  κομμάτων εστιάζεται κυρίως  στον  αριθμό  των  έργων  και  στην  απορροφητικότητα  των  κονδυλίων. Αποπροσανατολίζουν  από  την  ουσία που είναι  ότι τα  έργα  ιεραρχούνται με  βάση  τις  ανάγκες  του κεφαλαίου βάζοντας στο  περιθώριο  τις  λαϊκές  ανάγκες  σε  υποδομές ,έργα  και  υπηρεσίες. Για  παράδειγμα ,εντοπίζονται  μεγάλες ελλείψεις  σε  αντιπλημμυρικά έργα .Ο  αντισεισμικός έλεγχος στα  δημόσια  κτίρια όπως στα σχολεία , στα  νοσοκομεία  έχει να  γίνει κάποιες  δεκαετίες.

Μπορείτε  πολύ  εύκολα, όσοι  χρησιμοποιείτε  το  διαδίκτυο  να  επισκεφτείτε  το  site της Περιφέρειας   και να   βρείτε   την περίληψη του  ΠΕΠ  της Κεντρικής  Μακεδονίας για την  περίοδο  20014-2020 . Με  μια   προσεκτική ανάγνωση  θα  διαπιστώσετε ότι  οι λέξεις ανάπτυξη  και  ανταγωνιστικότητα … κλίνονται σε  όλες  τις πτώσεις.

Προσέξτε  να  δείτε: ανάπτυξη  λέμε   κι εμείς, εδώ στη  Λαϊκή  Συσπείρωση. Όμως  το   ερώτημα  πρέπει  να  τεθεί διαφορετικά  για  να  φωτιστεί   η  ουσία  του πράγματος. Το  ερώτημα πρέπει να  είναι το εξής  :ανάπτυξη   από ποιον  και  για  ποιον; Η  απάντηση  σ’ αυτό το ερώτημα  θα  αναδείξει και την  πραγματική  διαχωριστική  γραμμή  των   συνδυασμών  και των  υποψηφίων. Από  δω βγαίνει  ακόμα ένα  συμπέρασμα, ότι  το  κύριο  κριτήριο  ψήφου σ’ αυτές  τις  εκλογές  δεν μπορεί  να  είναι μόνο  ή  κυρίως  τα πρόσωπα, χωρίς  να  υποτιμούμε  το  ρόλο  που παίζει  η  προσωπικότητα  των  υποψηφίων, αλλά  η πολιτική  που  στηρίζουν  και  προωθούν  με  τη  στάση  και  τη  δράση   τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ  βάζει  μπροστά  την  ικανοποίηση  των  σύγχρονων  κοινωνικών αναγκών της μεγάλης  λαϊκής πλειοψηφίας. Αυτές  οι ανάγκες  ήταν  στο  επίκεντρο  των  παρεμβάσεων  του ΚΚΕ  και  των  εκλεγμένων  με  την  ΛΑΣ. Αυτές οι ανάγκες  θα  είναι και  στο  επίκεντρο  της  προσοχής μας όλο  το  επόμενο διάστημα.

Βάζουμε  μπροστά τις  ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών  μας ,αυτών  που το εισόδημά τους έχει  πληγεί  από  τους  ενδοϊμπεριαλιστικούς  ανταγωνισμούς, δηλαδή το εμπάργκο  της  ΕΕ προς  τη  Ρωσία  εδώ  και 5  χρόνια, αυτών  που τούτη  την  ώρα  που  μιλάμε  βρίσκονται στα μπλόκα  μπας και καταφέρουν  να  μείνουν  στη  γη  τους. Αυτών που  ακριβοπληρώνουν  το αγροτικό ηλεκτρικό  ρεύμα ,σε  αντίθεση  με  τους  βιομήχανους , για  να  ποτίσουν  τα  χωράφια  τους. Αυτών που ακριβοπληρώνουν  το  πετρέλαιο σε  αντίθεση  με  τους  εφοπλιστές,  που το προμηθεύονται  αφορολόγητο. Αυτών,  που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  τους στέλνει  στα  αγροτοδικεία   χωρίς  καν  απολογία , και  έχει  μάλιστα  το θράσος  και την  ξετσιπωσιά ,να  κρύβεται  πίσω από τις αποφάσεις  της  δήθεν  ανεξάρτητης  δικαιοσύνης.

Εμείς βάζουμε  μπροστά τις ανάγκες  των  ανέργων για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Εμείς παλεύουμε ενάντια  στην  ανάπτυξη  εκείνη  που  θέλει τους  νέους  να ξενιτεύονται  όπως  οι παππούδες τους τη  δεκαετία του 60  και  του  70 μπας και μπορέσουν  να  ζήσουν  με  αξιοπρέπεια. Εμείς παλεύουμε  ενάντια  στην  ανάπτυξη που μας  έφερε μέχρι εδώ, που οδήγησε στην  καπιταλιστική οικονομική κρίση ,στην καταστροφή κεφαλαίου και   εργατικής  δύναμης  για  να  ξαναπάρει  μπρος  η  μηχανή.

200.000 είναι  περίπου  οι  άνεργοι στην Κεντρική Μακεδονία. Η  πόλη  της Νάουσας, η ηρωική αυτή  εργατούπολη ,έχει  πληγεί σε πολύ  μεγάλο βαθμό  από  την  ανεργία , όταν οι Λαναράδες έκλεισαν   τα  εργοστάσιά  τους και  τα  μετέφεραν στα  Σκόπια ή στη Βουλγαρία. Εκεί  βρήκανε, όπως  και  άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, φτηνότερη  εργατική   δύναμη για  να  αυξήσουν  το  μέσο  ποσοστό  κέρδους   τους. Εδώ  ας  κάνουμε  μια παρένθεση και  ας αναρωτηθούμε: Άραγε στις γραπτές συμφωνίες των  επιχειρηματικών  ομίλων  με  τη  ΦΥΡΟΜ   για  την  εγκατάσταση   των  επιχειρήσεων  τους στο έδαφος  της ,πώς  ονομαζόταν  η   γειτονική  χώρα; ΦΥΡΟΜ; Όμως  μπροστά στο  κέρδος  η  αστική τάξη δεν  διστάζει σε τίποτα.

Ο πατριωτισμός  της  περνάει  από  το στομάχι της και  καταλήγει στην  τσέπη  της (εδώ  κλείνει η παρένθεση).

Η  Κ.Μ  έχει  ιδιαίτερη αξία και σημασία  για  τους σχεδιασμούς του  ΝΑΤΟ ως πύλης  εισόδου, μέσω του λιμανιού της  Θεσ/νίκης , των οδικών αξόνων και  του  σιδηροδρομικού της  δικτύου στην  ευρύτερη περιοχή  των  Βαλκανίων. Ας  θυμηθούμε  πώς   χρησιμοποιήθηκαν  οι παραπάνω  δομές  στην γκανγκστερική επέμβαση των  αμερικανονατοϊκών στη  Σερβία  το  1999.Στη  λογική αυτή  εντάσσονται  και τα  προβλεπόμενα έργα  υποδομής από  το ΠΕΠ. Πακτωλός εκατομμυρίων  προβλέπεται για την αναβάθμιση  των   διεθνών  οδικών  αξόνων που διέρχονται από την περιφέρειά μας και οδηγούν προς τις πύλες  εξόδου  της χώρας στα  βόρεια  σύνορά μας , τη στιγμή  που  το επαρχιακό  οδικό  δίκτυο έχει τα  μαύρα  του  τα  χάλια με  ότι  κινδύνους  μπορεί να συνεπάγεται   κάτι τέτοιο.

Στο  όνομα  της  ανάπτυξης  και της ανταγωνιστικότητας  δε  δίστασαν  να  γεμίσουν  με  ανεμογεννήτριες  την κορυφογραμμή  του Βερμίου καταστρέφοντας  το φυσικό  περιβάλλον  μόνο  και μόνο επειδή  η  περιοχή  γειτονεύει  με   τη  γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής   ενέργειας   της  ΔΕΗ  στην Πτολεμαΐδα. Άραγε μετά  από αυτή την εξέλιξη  έγινε  πιο  φτηνό το  ρεύμα για  τις  λαϊκές  οικογένειες;

Η  ανάπτυξή τους είναι  που  οδηγεί  στην  υποβάθμιση τομέων  όπως η  υγεία, η παιδεία, η πρόνοια. Πρόσφατο   παράδειγμα  η  υπολειτουργία  της  παθολογικής   κλινικής του  νοσοκομείου  της  Νάουσας τη στιγμή που οι ελλείψεις σε  ιατρικό  και νοσηλευτικό προσωπικό είναι  τεράστιες  και στην  πρωτοβάθμια  μονάδα  υγείας (ΙΚΑ). Η ανάπτυξή τους είναι που  οδηγεί ,στον  21ο αιώνα, μαθητές  να  μεταφέρονται πάνω  σε καρότσες αγροτικών  αυτοκινήτων για να  μεταφερθούν από και προς  το σχολείο  τους.  Η  ανάπτυξή  τους   είναι  που αναγκάζει   τις λαϊκές  οικογένειες να  ματώνουν  οικονομικά για  να  μορφώσουν   τα  παιδιά  τους την  ώρα μάλιστα  που δίνονται απλόχερα   εκατομμύρια για  το μεγάλο κεφάλαιο και  δις για  το  ΝΑΤΟ.

Η  ανάπτυξή  τους  είναι που  προωθεί  την  απελευθέρωση της χρήσης δημοτικής  και   δημόσιας  γης  με   γνώμονα  τα  κέρδη  των  μονοπωλίων. Σε αυτήν την κατεύθυνση  ήταν   και  η προσπάθεια  για παραχώρηση   δημοτικής  και δημόσιας γης  ,στην  πατρίδα  μου ,την  Επισκοπή Νάουσας , σε ξένη  πολυεθνική  με  σκοπό την  καλλιέργεια  δήθεν  «φαρμακευτικής κάνναβης».

Η  ανάπτυξή  τους είναι που  προτάσσει  το επιχειρηματικό – και είναι  μεγάλο- κέρδος στη  διαχείριση των απορριμμάτων  χωρίς ολοκληρωμένο  σχέδιο, κάτι που   εγκυμονεί τεράστιους  κινδύνους για  τη  δημόσια  υγεία. Το  καλοκαίρι και  το Νοέμβρη  ένας  τέτοιος μεγάλος κίνδυνος  προέκυψε από τη   φωτά  που  ξέσπασε  στο  σταθμό  μεταφοράς απορριμμάτων  στην Αλεξάνδρεια.  Πυκνοί  μαύροι  καπνοί  από  την καύση  πλαστικών  υλών γεμάτοι διοξίνες έπνιξαν  την πόλη  και  τα γύρω  χωριά. Μολονότι πρόκειται  για  σταθμό  μεταφόρτωσης  η  κατάσταση  εκεί  θυμίζει  μια  τεράστια χωματερή , πραγματική  υγειονομική  βόμβα  που μπορεί να σκάσει ανά πάσα  στιγμή. Το θέμα του  ΣΜΑ στην Αλεξάνδρεια το   ανέδειξε και στη Βουλή   το  ΚΚΕ  με  επερώτησή  του.

Φίλες  και  φίλοι, σφες  και σφοι,

έχουμε την πεποίθηση ,πως αντικειμενικά από τις ίδιες  εξελίξεις  δυο  γραμμές συγκρούονται και στο  χώρο της  τοπικής διοίκησης: αυτή του  ΚΚΕ  και  της  ΛΑΣ, δηλαδή της λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι  στις δημοτικές, περιφερειακές αρχές, απέναντι στις  αστικές  κυβερνήσεις όπως  εκφράστηκε  από τις   δημοτικές  αρχές με επικεφαλής τους  κομμουνιστές  δημάρχους που   εναντιώθηκαν  στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και στην άσκηση της από  την  τοπική διοίκηση.  Η δεύτερη γραμμή είναι των άλλων  αστικών  κομμάτων, που πονηρά και  εντέχνως  προσπαθούν  να  διαχωρίσουν τα τοπικά  από τα  γενικά προβλήματα των  λαϊκών στρωμάτων και  της  χώρας  την ώρα   που  όλοι τους  εφαρμόζουν την  ίδια  κεντρική πολιτική.

Απ’ αυτό  εδώ  το  βήμα  θέλουμε να  απευθύνουμε σε  όλες  τις  Ημαθιώτισσες και τους Ημαθιώτες, χωρίς ταμπέλες και προκαταλήψεις, ιδιαίτερα σε όσους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, συνταξιούχους προέρχονται από  άλλους  πολιτικούς  χώρους να  δουν  τα  πράγματα με βάση το  συμφέρον  της  τάξης  τους, με βάση το συμφέρον της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας και να  ενισχύσουν  με  την  ψήφο τους τα   ψηφοδέλτια  της  ΛΑΣ και  του  ΚΚΕ  στις δημοτικές-περιφερειακές  εκλογές και  στις  ευρωεκλογές  αντίστοιχα.

Να  μπει  δυναμικά στο  προσκήνιο η δυνατότητα  και η  προοπτική  μιας  διαφορετικής  ανάπτυξης που  θα  είναι προσανατολισμένη στην κάλυψη  των  σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι  στην  κερδοφορία  των  μεγάλων  επιχειρηματικών ομίλων. Που  θα μπορέσει  μέσα  από ένα επιστημονικά  επεξεργασμένο σχέδιο να  απογειώσει την  παραγωγή  στους  κλάδους  όπου  συγκεντρώνεται και  τώρα  σημαντική   υποδομή  στην Περιφέρεια. Που θα εξαλείψει την  ανεργία και την  ανασφάλεια και  θα  εξασφαλίσει  ένα  ανώτερο  επίπεδο ζωής  στους  εργαζόμενους,  στους α/α ,  στους  μικρομεσαίους αγρότες. Στο πλαίσιο   αυτό μεγάλες  στρατηγικές επιχειρήσεις δεν θα  απαξιώνονται ,αλλά θα  μπορούν να  αναπτυχθούν, να  απορροφήσουν και  νέο εργατικό  και επιστημονικό  προσωπικό. Χαρακτηριστικό  παράδειγμα  η ΕΒΖ και  η παραγωγή ενός  πολύ  σημαντικού προϊόντος για  την ελληνική οικονομία.

Στο  πλαίσιο  αυτό θα  μπορούσε  να  διασφαλιστεί η  αξιοποίηση  του  ορυκτού πλούτου  της   περιοχής προς  όφελος του λαού και   χωρίς  να  στερούνται  οι  μελλοντικές  γενιές πολύτιμους πόρους  ώστε να  αυγατίζουν  τα  κέρδη  τους  οι  πολυεθνικές.

Καταλύτης για  να  ενισχυθεί  μια προοπτική  αποτελεσματικής αντιπαράθεσης  με  την αντιλαϊκή  πολιτική  και  τις  επιλογές της  αστικής τάξης  είναι  η  ενίσχυση της  επιρροής του  ΚΚΕ  παντού. Για  να  δυναμώσουν η  διεκδίκηση , η ελπίδα, ο   στόχος της  ριζικής  ανατροπής.

ΔΙΝΟΥΜΕ  ΔΥΝΑΜΗ  ΣΤΗ  ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ